Ajánló

Húsos batyu - fokhagymás tejfölös

 

 

 

Kiadós ebéd, vagy vacsora lehet az alábbi batyuból, melyet minden finomsággal megpakolhatunk - ki mit szeret és mi van épp otthon (szalámi, sonka, szalonna, bacon, hagyma, fokhagymás tejföl, kukorica, stb.)

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

- 80 dkg liszt

- 5 dkg élesztő, melyet 1 dl langyos cukros tejben felfuttatunk

- + 4 dl langyos tej

- 1 csapott evőkanál cukor

- 2 dl étolaj

(a tésztához nem kell tojás!)

 

Töltelékhez:

- sonka, vagy/és bacon, vagy szalonna, felvágottak kockára vágva - (húsfélék kb. 50 dkg összesen)

- 2 db hagyma felkockázva -

- 1 doboz kukorica konzerv

- reszelt sajt (kb. 20-30 dkb)

- 2 gerezd fokhagyma - lekaparva/préselve

- 1 nagy pohár tejföl, melybe a lekapart/préselt fokhagymát belekeverjük - ezzel kenjük meg a tésztát

Tetejére a lekenéshez:  - 2 evőkanál tejfölbe keverjünk bele 1 tojás sárgáját

- előre lepirított magok - ha szeretnénk, de el is hagyható

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a felfuttatott élesztővel együtt összedolgozzuk. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztjük, kb. duplájára dagad. Közben összedarabolhatjuk, előkészíthetjük a tölteléknek valókat.

Ha a tészta szépen megdagadt, öntsük ki lisztezett deszkára, vágjuk félbe és egyenként  nyújtsuk vékonyra.

Kenjük meg a fokhagymás tejföllel, majd szórjuk rá a többi hozzávalót.

Óvatosan tekerjük fel. Késsel vágjunk háromszögekre, melyeket papírral kibélelt tepsibe helyezzünk át. Így készítsük el a tészta másik felét is.

Kenjük meg a batyukat a tejfölös tojássárgájával. Előre lepirított magokkal meg is szórhatjuk (szezámmag, lenmag, napraforgó mag, stb.)

Sütés:

150-180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül, szép világos barnára sütjük.

Jó étvágyat!