Húsos batyu - fokhagymás tejfölös
Kiadós ebéd, vagy vacsora lehet az alábbi batyuból, melyet minden finomsággal megpakolhatunk - ki mit szeret és mi van épp otthon (szalámi, sonka, szalonna, bacon, hagyma, fokhagymás tejföl, kukorica, stb.)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg élesztő, melyet 1 dl langyos cukros tejben felfuttatunk
- + 4 dl langyos tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- 2 dl étolaj
(a tésztához nem kell tojás!)
Töltelékhez:
- sonka, vagy/és bacon, vagy szalonna, felvágottak kockára vágva - (húsfélék kb. 50 dkg összesen)
- 2 db hagyma felkockázva -
- 1 doboz kukorica konzerv
- reszelt sajt (kb. 20-30 dkb)
- 2 gerezd fokhagyma - lekaparva/préselve
- 1 nagy pohár tejföl, melybe a lekapart/préselt fokhagymát belekeverjük - ezzel kenjük meg a tésztát
Tetejére a lekenéshez: - 2 evőkanál tejfölbe keverjünk bele 1 tojás sárgáját
- előre lepirított magok - ha szeretnénk, de el is hagyható
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a felfuttatott élesztővel együtt összedolgozzuk. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztjük, kb. duplájára dagad. Közben összedarabolhatjuk, előkészíthetjük a tölteléknek valókat.
Ha a tészta szépen megdagadt, öntsük ki lisztezett deszkára, vágjuk félbe és egyenként nyújtsuk vékonyra.
Kenjük meg a fokhagymás tejföllel, majd szórjuk rá a többi hozzávalót.
Óvatosan tekerjük fel. Késsel vágjunk háromszögekre, melyeket papírral kibélelt tepsibe helyezzünk át. Így készítsük el a tészta másik felét is.
Kenjük meg a batyukat a tejfölös tojássárgájával. Előre lepirított magokkal meg is szórhatjuk (szezámmag, lenmag, napraforgó mag, stb.)
Sütés:
150-180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül, szép világos barnára sütjük.
Jó étvágyat!