Ajánló

Túrós batyu

 

 

 

 

Habkönnyű és nagyon finom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztához (kb. 30 db-hoz):

85 dkg liszt

8 dkg zsír (olaj)

1 teáskanál só

1 egész tojás + 2 db tojás sárgája

1 dl tej

1 dl langyos víz, ha kell (lágy tésztához)

------------------------

3 evőkanál cukor

3 dl tej

5 dkg élesztő

 

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg túró

4-5 teáskanál tejföl

2 tojás sárgája

a végén (közvetlenül töltés előtt - mert a cukor gyorsan levet ereszt)  12 evőkanál cukor

 

Elkészítés:

Melegítsük langyosra a 3 dl tejet, tegyük bele a 3 evőkanál cukrot és az 5 dkg élesztőt morzsoljuk bele. Várjunk, amíg felfut.

A tészta összetevőit dolgozzuk össze. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesszük.

Ha duplájára kelt, nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagra

(A képen látható tészta az összes mennyiség kb. 1/3-a) Vágjuk fel úgy, hogy körülbelül egyforma részeket kapjunk.

Tegyünk kb. 1 evőkanálnyit (vagy amennyi elfér rajta) a túrótöltelékből, tegyünk rá mazsolát vagy aszalt vörös áfonyát és a sarkait fogjuk össze, Kicsit nyomjuk - csavarjuk meg, hogy ne nyíljon szét.

Sütőpapírra helyezzük őket, hogy ne érjenek össze, ha van hely még a képen látható helynél is nagyobbat hagyjuk közöttük, mert még kel a tepsiben is. Kenjük meg tojással a tetejét és hagyjuk kelni, amíg a sütő bemelegszik 200 fokra.

Én a tészta 1/3-ad részéből túrós batyut, a másik 1/3-adból lekváros buktát, a maradék 1/3-adból kakaós csigát készítettem, melyeket egy másik bejegyzésben szintén megmutatok.

Sütés:

Előmelegített sütőben (200 fokon) pár percig, majd mérsékelve egy kicsit a hőfokot (180 fokra) szép barnulásig sütjük.

Ezt korábban készítettem!

Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni!

Jó étvágyat!