Bodza szörp készítése
Tavasszal a bodza szörp készítését már nagyon várja a család, egymás után több adagot is kell készítenem, amíg csak virágzik a bodza.
A borza szörp hozzávalói:
- 1 kg cukor + 10 dkg cukor megpörkölve
- 1,5 dkg borkősav (por alakban)
- 1,5 dkg citromsav (por formájában)
- 1 késhegynyi Na-Benzoát
- 1 db citrom
- 10-14 db bodzavirág
A bodza szörp elkészítése:
Pörköljünk meg kb. 10 dkg cukrot, majd ha szép barna öntsük fel egy pohár hideg vízzel. Ha a víz forr, akkor a pörkölt cukor szépen felolvad a vízben. Ha teljesen felolvadt, akkor tegyünk rá még hideg vizet, hogy kihűljön. Ettől kap egy kellemes ízt és szép sárga lesz a szörp is. (A poharas fényképen ez nem látszik, mert már hígított formában van és lámpafénynél készítettem a fotót.)
Fogjunk egy nagy 5 literes üveget (vagy annak hiányában egy nagy edényt). Tegyük bele a cukrot, a borkősavat, a citromsavat, a Na-Benzoátot és egy kevés vízzel öntsük fel, hogy jól össze tudjuk keverni.
Öntsük rá a pörkölt cukros vizet, majd jól keverjük össze. Vágjuk bele a bodzavirágokat (a vastagabb szárrészt egy ollóval csípjük le róluk). Tegyük a tetejére a citromkarikákat héjastól.
Jól kevergessük át. 2-3 napig hagyjuk állni, közben időnként kevergessük meg.
Szedjük ki a citromot (ezt jól átjárta a cukros lé, megehető) és a bodzavirágot az üvegből, szűrjük le a szörpöt és palackozzuk. 1-2 hétig hűtőszekrényben eláll. Ha hosszabb távra szeretnénk eltenni, akkor a szörp tetejére tegyünk még egy késhegynyi Na-Benzoátot.
Ízlés szerint hígítsuk vízzel vagy buborékos vízzel - ki hogy szereti.
Egészségére!