Ajánló

Kakaós csiga

 

 

 

Nagyon egyszerű és sajnos nagyon finom is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztához (kb. 20 db-hoz):

85 dkg liszt

8 dkg zsír (olaj)

1 teáskanál só

1 egész tojás + 2 db tojás sárgája

1 dl tej

1 dl langyos víz, ha kell (lágy tésztához)

------------------------

3 evőkanál cukor

3 dl tej

5 dkg élesztő

 

Hozzávalók a töltelékhez:

Étolaj

Krisztálycukor

Kakaópor (keserű)

 

Elkészítés:

Melegítsük langyosra a 3 dl tejet, tegyük bele a 3 evőkanál cukrot és az 5 dkg élesztőt morzsoljuk bele. Várjunk, amíg felfut.

A tészta összetevőit dolgozzuk össze. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesszük.

Ha duplájára kelt, nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagra. Én 3 részre osztom, mert jobban elvér a deszkámon.

A kinyújtott lapot meglocsoljuk étolajjal. Erre bőségesen kristálycukrot öntünk, majd kakaóport. A tetejére még locsolhatunk pár csepp étolajat.

A kép csak illusztráció, egy másik süti képei közül kerestem, mert elfelejtettem fotózni a készítés közben!

Feltekerjük és daraboljuk kb. 5 - 8 cm-es darabokra. Az alját összenyomkodjuk és sütőpapírra helyezzük. A tepsiben a tetejét kicsit szétnyitjuk.

Ekkor kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, mert ez idő alatt még kel a tepsiben.

Sütés:

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Pár percig marad ezen a hőfokon, majd mérsékeljük 170-180 fokra és világos barnulásig sütjük. De mielőtt kivennénk még a sütőben hagyva (félig kihúzzuk) és meleg cukros tejjel meglocsoljuk (darabonként kb. 1-2 evőkanál menjen rá). Visszatoljuk, de csak addig, amíg a tej rá nem szárad, ez nem nagyon több, mint 1-2 perc.

Jó étvágyat!