Kevert - őzgerincben
Egyszerűen, gyorsan elkészíthető finom vendégváró sütemény. Másnap is finom!
Hozzávalók:
- 2 cs. vaníliás cukor
- 6 db tojás (válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét)
- 35 dkg cukor
- 1,5 dl étolaj
- 1,5 dl tej
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor (keverjük bele a lisztbe)
- ízlés szerint mazsola, citromhéj
- 1,5 evőkanál kakaópor (csak ha díszesebbre szeretnénk, ki is hagyható)
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, ebbe megy bele a liszt és a sütőpor keveréke, hozzáadjuk a tejet, majd olajat, mazsolát, citromhéjat. Keverjük, kevertessük a géppel csomómentesre. A felvert tojásfehérjét óvatosan keverjük (kézzel) a tésztába, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Vegyünk ki a tésztából kb. 1/3-adnyit, ebbe keverjük bele a kakaóport.
Jól kenjük ki az őzgerincformát zsírral, majd lisztezzük is ki. (2 nagyobb fajta őzgerinc forma kell ehhez a mennyiséghez).
A 2 színű tésztát kezdjük a formákba belekanalazni úgy, hogy mindig ugyanoda (a forma közepére) tesszük a tésztát. 2 evőkanál sárga tészta után 1 evőkanál kakaós tésztát teszünk mindig a kupac tetejére. Újból mehet a 2 evőkanál sárga (ugyanoda) és az 1 kakaós. Addig folytatjuk, amíg van alapanyagunk. A tészta szépen el fog terülni és sütéskor szép tulipán formát alkot a kakaós rész.
Sütés:
160 fokra előmelegített sütőbe tesszük a 2 őzgerinc formát és kb, 35-45 percig sütjük. Ha szépen megbarnult a teteje bökjünk bele egy hústűt vagy kést és nézzük meg, hogy ragadt-e rá nyers tészta. Ha nem lett ragacsos a tű, akkor ki is vehetjük a sütőből. Pár perc várakozás után borítsuk ki a süteményt a formából. Kihűlés után szépen szeletelhető.