kelt - töltött korongok
Ebédre, vacsorára, vendégvárásra kiváló!
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
- 1,5 dl langyos tejben
- 1 evőkanál cukrot elkeverünk
- 2,5 dkg élesztőt belekeverünk - ezt felfuttatjuk
+
- 40 dkg liszt
- 4 evőkanál étolaj
- 0,5 teáskanál só
- 1 egész tojás
- 1 dl langyos tej
Ezeket jól összedolgozzuk és megkelesztjük - kb 0-5 - 1 órát hagyjuk állni.
Töltelékhez:
- 0,5 doboz kukorica konzerv
- 10 dkg sonka, vagy más felvágott, virsli, stb. (amit szeret a család és ami van épp)
- kb. 10 dkg-nyi sajt féleség (tömlős sajt, FETA felkockázva, kockasajt - darabolva, reszelt sajt, stb. - ami van)
- 2 evőkanál tejföl
- mehet bele vágott petrezselyemzöld, hagyma, paprika (sárga, zöld, piros színű), stb.
- akár főtt tojás, savanyú uborka - ami van
- só, bors
Tetejére:
- 1 tojás sárgáját elkeverjük
- 1 evőkanál tejföllel - ezzel kenjük meg majd a tetejét
+ reszelt sajt
Elkészítés:
Lisztezett deszkára kinyújtjuk a megkelt tésztát (kb. 1 cm vastagra). Egy pohár segítségével korongokat szúrunk ki belőle.
Az egyik korong közepére teszünk a töltelékből, egy másik korongot helyezünk rá és a széleit összenyomkodjuk. Papírral kibélel tepsibe helyezzük, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fog.
Tetejét kenjük meg a tojás sárgája és tejföl keverékével, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
Így is hagyjuk kb. 20 percig kelni.
Sütés:
( Egyszer ilyenre, máskor olyanra sikerül - vakuval vagy anélkül fotózva! )
Előmelegített sütőben 180 fokon barnulásig sütjük (kb. 15 perc).
Jó étvágyat!