Ajánló

Lángos

 

 

 

 

 

Olcsó, egyszerű recept, ajánlom mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

- 1/2 liter tej

- 3 dkg élesztő

- 4 teáskanál cukor

- 1 teáskanál só

- 5 dkg margarin - megolvasztva

- 1 tojás

- liszt, amennyit felvesz, hogy sűrűbb nokedli tészta keménységű legyen.

 

Elkészítés:

Futtassuk fel a cukros langyos tejben az élesztőt. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd legvégül a lisztet, amennyit felvesz. Dolgozzuk össze. Maradjon a tészta lágy, még itt-ott leragadós - ahol nem lisztes kellően.

Kelesszük meg a tésztát duplájára letakarva egy melegebb helyen.

Borítsuk ki egy deszkára (jól alálisztezve,) nyomkodjuk szét, majd több rétegűre hajtogassuk össze. Takarjuk le.

Ezt 10-15 percenként ismételjük meg háromszor.

Nyújtsuk ki a tésztát, és vágjuk kb. négyzetekre. Ne legyenek túl nagyok, mert még a deszkán is kel + a sütéskor is. Takarjuk le és hagyjuk 10 percig kelni.

 

Sütés:

Közvetlenül sütés előtt a nyers négyzeteket húzgáljuk szét a kezünkben és tegyük a forró olajba. úgy, hogy az alja kerüljön felülre. (Magunktól eltolva fektessük bele az olajba, hogy ha fröccsen a forró olaj, akkor ne minket találjon el.)  Az első oldalt úgy sütjük, hogy takarjuk le és tegyük takarékra a lángot (aki elektromoson készíti, az tegye közepesre végig).

Ha az alja már világos barna, fordítsuk meg a lángost, a második oldalt már ne takarjuk le és tegyük nagyra a lángot.

Szép világos barnulásig süssük, majd szedjük ki (rácsra) szalvétára, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Szedjük át egy másik edénybe, de még ott is tegyünk alá szalvétát, papírt, hogy minél kevesebb zsiradék maradjon rajta.

Kínáljuk amivel szeretjük (só, tejföl, reszelt sajt, fokhagymás lé, virsli, gomba, stb)

Fokhagymás lé készítés:

3-4 gerezd fokhagymát kaparjunk le, vagy préssel nyomjuk szét. Tegyük kb. 1 dl vízbe és hagyjuk benne. Ezt a levet egy kenőecsettel kenjük a lángosra. - aki szereti :)

Jó étvágyat!